“`html
Türkiye-Afrika İlişkileri: Lesotho Başbakanı’nın Ziyareti ve Gelecek Hedefleri
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Türkiye, Afrika kıtasının her alanda büyümesine ve ilerlemesine dostluk ve kardeşlik temelinde katkıda bulunmaya devam etmektedir.” diye ifade etti.
Yılmaz, Lesotho Başbakanı Samuel Ntsokoane Matekane ile gerçekleştirdiği baş başa ve heyetler arası görüşmeleri takiben, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde ortak bir basın toplantısı düzenledi.
Matekane’yi Ankara’da ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Yılmaz, “Sayın Başbakanın ziyareti, Lesotho Krallığı’ndan Türkiye’ye gerçekleştirilen en üst düzey ziyaret olma özelliği taşıyor. Bu ziyaretin, Lesotho ile ilişkilerimizin daha da derinleşmesine ve gelecekte üst düzey temaslarımızın artmasına vesile olacağına inanıyorum.” şeklinde konuştu.
Lesotho Krallığı’nın Türkiye’nin, Güney Afrika bölgesinde önemsediği ilişkilerin olumlu gelişim gösterdiği bir ortak olduğu vurgusunu yapan Yılmaz, bölgesel ve çok taraflı platformlarda Lesotho ile işbirliği içinde olmaktan mutluluk duyduklarını belirtti.
Afrika ülkeleriyle Türkiye’nin ticari ilişkilerinin, sömürü zihniyetine karşılıklı anlayış ve kazan-kazan ilkeleri çerçevesinde ilerlediğini dile getiren Yılmaz, şöyle devam etti:
“Türkiye, Afrika’nın her alanında gelişmesine katkıda bulunmayı sürdürecektir. Türk Hava Yolları, Afrika’nın 60’tan fazla noktasına uçuşlar düzenlemekte, TİKA, Maarif Vakfı ve Yunus Emre Enstitüsü gibi kurumlarımız ile bu kıtayla sürekli beraberiz. 2002 yılında 12 olan büyükelçilik sayımız, bugün 44’e ulaşmış durumda. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, başbakanlık dönemleri dahil olmak üzere toplamda 31 Afrika ülkesini ziyaret etti ve Afrika Ortaklık Politikamızın başarılı bir şekilde uygulanmasını yakından takip etmektedir. Gelecek dönemde Afrika’daki diplomatik ağımızı genişletme hedefimiz, Maseru’yu da kapsıyor. Lesotho makamlarının, ilerleyen günlerde Ankara’da bir büyükelçilik açma niyetlerinden haberdar olmaktan memnuniyet duyuyoruz.”
Hedef: Ticaret Hacmini 50 Milyar Dolar Yapmak
Yılmaz, Türkiye’nin 2003 yılında Afrika ile 5,4 milyar dolar seviyesindeki ticaret hacminin, 2023 yılında 37 milyar dolara yükseldiğini konuşmasına ekleyerek, “Hedefimiz bu ticaret hacmini en kısa sürede 50 milyar dolara çıkarmaktır. Afrika’daki Türk yatırımlarının toplam sermaye değeri, 2023 itibarıyla 2,3 milyar dolara ulaşmıştır ve toplam Türk yatırımlarının değeri ise 10 milyar dolara kadar çıkmaktadır.” dedi.
Türk inşaat firmalarının Afrika kıtasında, toplam değeri 91,6 milyar doları bulan 1977 proje üstlendiğini belirten Yılmaz, “Sahra Altı Afrika’ya yönelik ticaret hacmimiz 2003 yılında 1,35 milyar dolar iken 2023’te 12,4 milyar dolara ulaşmıştır. Bu bölgede Türk firmalar tarafından üstlenilen taahhüt projelerinin toplam değeri ise 26,7 milyar dolara ulaşmıştır.” açıklamasında bulundu.
Lesotho ile geçmişte gerekli ticaret ve yatırım mesafelerinin alınamadığını belirten Yılmaz, Başbakan Matekane’nin ziyaretinin yeni bir dönemin başlangıcı olacağına inandığını ifade etti.
İkili ticaret ve yatırımların gerçek potansiyelinin ortaya çıkarılmasının öncelikli hedefler arasında yer aldığını söyleyen Yılmaz, sözlerine şöyle devam etti:
“Bu ziyaret vesilesiyle Sayın Başbakan ile gerçekleştirdiğimiz görüşmelerde, ilişkilerimizi ticaret, tarım, eğitim, turizm ve çevre alanlarında geliştirmeye yönelik mutabakat sağladık. İlk aşamada 50 milyon dolarlık bir ticaret hacmi hedefimiz var; fakat uzun vadede çok daha yüksek rakamlara ulaşabileceğimize inanıyoruz. 2016 yılında imzalanan Ticari ve Ekonomik İşbirliği Anlaşması, ilişkilerimizin hukuki zeminini oluşturuyor. Anlaşmanın iç onay süreçlerinin en kısa sürede tamamlanmasını ve yürürlüğe girdikten sonra Karma Ekonomik Komisyon mekanizmasının da hızla kurmayı planlıyoruz. Ayrıca, Çifte Vergilendirmenin Önlenmesi Anlaşması’nın müzakerelerini en kısa zamanda tamamlayarak imzaya hazır hale getirmeyi istiyoruz. Sayın Başbakan Matekane, yatırımları teşvik etmek amacıyla 5 bakan ve üst düzey yetkililerle buradadır.”
İş Dünyası İçin Fırsatlar
Lesotho Başbakanı Matekane’nin ziyaretinin yoğun temaslar ve saha ziyaretleri içerdiğini dile getiren Yılmaz, “Kendisi OSTİM’i ziyaret ettiğinde, orada olumlu izlenimler edindiğini öğrendik. Türkiye ile her alanda bu ziyaretin önemli olduğuna inanıyorum. Bugün DEİK organizasyonunda, ilgilenen iş insanlarından oluşan yuvarlak masa toplantısı yapılacak; bu da karşılıklı yatırım imkanlarını daha detaylı ele almak adına faydalı olacaktır. Biz gerekli ortamı sağlamaya çalışacağız ama sonuç, nihayetinde iş dünyalarımızın elinde.” dedi.
TİKA’nın Afrika’da 22 temsilciliği ile faaliyet gösterdiğini ve Lesotho’da sosyal kalkınma üzerine önemli projeler yürüttüğünü hatırlatan Yılmaz, “Bu projelerin ilerleyen dönemde de sürdürülmesini arzuluyoruz. 2009’dan beri 46 Lesotholu öğrenci Türkiye burslarıyla eğitim görmüştür. Türkiye burslusu Lesotholu öğrenci sayısını artırmak istiyoruz. Bu öğrenciler, ülkeler arası köprüler kurma potansiyeline sahip. Lesotho hükümetinin, FETÖ yapısına izin vermemesi ve bu konudaki işbirliğine açık olması bizi çok memnun ediyor. Kendilerine tekrar teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.
Türkiye Maarif Vakfı’nın Maseru’da bir devlet okulunu devralma çalışmaları da en kısa süre içerisinde sonuçlandırılacak. Bu durum, eğitim alanındaki ilk işbirliğimize ivme kazandıracak. Lesotho ile mevcut imkanlarımızdan tam anlamıyla yararlanarak, yeni mekanizmalar üreterek ilişkilerimizi güçlendirmeliyiz. Lesotho Başbakanı Samuel Matekane’yi, ülkelerimiz arasındaki işbirliğini geliştirme konusundaki gayretleri ve ülkesine yaptığı katkılardan dolayı kutluyor, Türkiye olarak her alanda işbirliğine duyduğumuz siyasi iradenin tam olduğunu vurgulamak istiyorum.”
Ziyaretin hayırlara vesile olmasını dileyen Yılmaz, “Gökyüzündeki Krallık” olarak bilinen dost ülke Lesotho’ya sevgi ve selamlarını gönderdi.
Heyetler Arası Görüşme
Heyetler arası görüşmelere; Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Dışişleri Bakan Yardımcısı Burhanettin Duran, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Muhammet Kasım Gönüllü, Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, DEİK Başkanı Nail Opak, Anadolu Ajansı Genel Müdür Yardımcısı Yusuf Özhan, TRT Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Malkoç, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkan Yardımcısı Abdulhadi Turus ve TİKA Başkan Yardımcısı Rahman Nurdun katıldı.
“`